Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 13 ani. Data la care se sărbătorește această zi este data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu.
Teatrul „Toma Caragiu” va sărbatori Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de manifestări, care se vor desfăşura după următorul program:
De la ora 17.30, foaierul principal al Teatrului va găzdui lansarea volumului „Neuroni și endorfine”, cea de-a patra Antologie a Cenaclului Literar al Casei de Cultură „I.L Caragiale” a Municipiului Ploieşti, care își desfășoară activitatea sub egida Asociației 24Pharte.
În sala Teatrului „Toma Caragiu”, de la ora 18.30, va putea fi urmărită o reprezentaţie a spectacolului Piatra din casă, în regia lui Alexandru Dabija, montare ce îi are în distribuţie pe actorii Cristina Moldoveanu, Theodora Sandu, Clara Flores, Bogdan Farcaş, Ioan Coman, Karl Baker, Andrei Radu.
Piesa Piatra din casă a fost scrisă la mijlocul secolului al XIX-lea de Vasile Alecsandri, un promotor al teatrului și al literaturii dramatice românești, membru fondator al Academiei Române, cel care, prin contribuția sa la dezvoltarea acestui gen și la îmbogățirea culturii naționale, este una dintre cele mai importante figuri din acea perioadă.
Intrarea la această reprezentaţie este liberă.
De asemenea, pe parcursul întregii zile, cei interesaţi vor putea vizita, în spaţiul din imediata apropiere a celor două intrări în sala de spectacole, expoziţia fotodocumentară „Nichita Stănescu 90”. Expoziția, dedicată unuia dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori ai literaturii române din secolul XX, laureat al Premiului Herder şi nominalizat, în 1980, la Premiul Nobel pentru Literatură, este realizată în colaborare cu Editura Tempus-Ro Art și reuneşte articole şi fotografii despre viaţa şi activitatea poetului.
Sediul muzeului de la Sinaia a fost deschis atât duminică cât și luni (14-15 ianuarie 2024), în programul de vizitare, 10,00- 17,00. Intrare liberă.
Tot luni, au loc urmatarele evenimente in muzeele din Prahova :
La Muzeul Nicolae Iorga Valenii de Munte – „Eminescu și generația tânără – Nicolae Iorgaˮ – online.
La Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească – „Din ipostazele vinului în cultura tradiţională românească” – online.
Muzeul „Conacul Bellu” Urlaţi – ora 10.00 • Medalion omagial: „Eternul Eminescu – Poet naţional şi universal”
– participă Cenaclul „Pe urmele lui Orfeu” de la Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlaţi, coordonaţi de doamna prof. Iuliana Stan.
La Muzeul „Ion Luca Caragiale” Ploieşti – „Caragiale şi Eminescu” – articol online.
La Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg, – „Arta tipografică muntenească în secolul al XVII-leaˮ – articol online.
La Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” – Paul Constantinescu – ciclul „Patru madrigale” pe versuri de Mihai Eminescu – online
Luni, 15 ianuarie 2023, ora 11.00, reprezentanţi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vor depune un buchet de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploieşti.
La Breaza, in Rotonda Primariei Orasului Breaza incepand cu ora 17:30 are loc un recital cameral, Cristan Duca pian, Ioana Farcas poezie, vernisaj de pictura, recital poezie “Mihai Eminescu” sustinut de elevii Licelui Teoretic “Aurel Vlaicu”.